Jeden Set Vládne Všetkým! LEGO 10316 Pán Prsteňov – Vododol Prichádza!

Keď som prvý krát uvidel nový set z témy Pán Prsteňov – LEGO 10316 Pán Prsteňov – Vododol, padla mi sánka. Ako veľký fanúšik kníh a filmov o prsteňoch moci som už ani nedúfal že LEGO nový set vytvorí. A predsa je to skutočnosť.

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Vododol krabica
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Vododol krabica

Tento nádherný a počtom kociek gigantický set je presne to, na čo sme všetci fanúšikovia Pána Prsteňov dlhé roky čakali.

LEGO 10316 Pán Prsteňov – Rivendell ( slovenský názov Vododol) je obrovský a krásny set ktorý obsahuje až 6167 kociek a 15 minifigúrok.

LEGO 10316 Pán Prsteňov – Vododol minifigúrky

Set bude dostupný v oficiálnom LEGO obchode od 8. Marca 2023 a bude stáť 499,99€ respektíve $499,99. Pre LEGO VIP bude samozrejme o pár dní skôr a to od 5. do 7. Marca.

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Vododol krabica zozadu
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Vododol krabica zozadu

Áno, viem čo si hovoríte. Tá cena. Samozrejme s tým nikto z nás nič neurobí. Bohužiaľ je to ako to je a LEGO sety sú rok od roka drahšie a drahšie. Za necelých 500€ ale na druhú stranu dostaneme cez 6000 dielikov a 15 minifigúrok čo nie je málo. Tiež si myslím, že kúpa tohto konkrétneho setu je investícia pri ktorej o peniaze nikdy neprídeme. Veď už len samotné minifigúrky budú mať cenu niekde medzi 100 a 200 eurami. A samotný set sa určite rýchlo stane nedostupným tovarom ktorého cena pôjde smerom hore.

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Vododol
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Vododol

Ak by sme započítali aj ostatné minifigúrky, ktoré nireprezentujú konkrétne charaktery ale sú napríklad iba sochy a dekorácie, dostaneme sa z čísla 15 až na 21.

Minifigúrky

Čo sa týka našich obľúbených hrdinov z knižnej a filmovej série, veľmi oceňujem zostavu, ktorá sa v tomto sete objavila. Máme tu všetkých 9 postáv zo Spoločenstva Prsteňa, ktorí sa zaviazali pomôcť Frodovi zničiť prsteň moci. Je tu Gandalf Šedý, Frodo Baggins ( v slovenčine Bublík), Samwise Gamgee ( Samved Mukro), Merry Brandybuck ( Chicho), Peregrin Took (Pipin), elf Legolas, trpaslík Gimli, Boromir a Aragorn.

Okrem nich nájdeme v krabici aj nášho starého známeho Bilba Bublíka, Elronda Polelfa, Arwen Večernicu, Gloina – Gimliho otca a dve figúrky elfov.

Elrond
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Vododol

Poskladaný a vystavený set je naozaj pastva pre oko. Farebné zladenie Elrondovho príbytku a obrovský dôraz na detail robia z tohto setu podľa môjho názoru nielen asi najkrajší a najlepší set tohto roka ale možno aj niekoľkých posledných rokov.

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Vododol
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Vododol

Čo nám teda prináša tento set vo forme hrateľnosti? V prvom rade treba povedať že LEGO si vždy dáva záležať na to aby set nielen dobre vyzeral na polici alebo vo vytríne, ale aby sa človek aj pri jeho stavaní zabavil a preto technici umiestnia do výsledku množstvo referencí pre skalných fanúšikov. A inak tomu nie je ani teraz.

1. Porada o prsteni

Tak ako sme videli vo filmovom spracovaní alebo čítali v knihe, Elrond zvolal poradu, pri ktorej sa riešilo čo urobiť s prsteňom. Táto scéna samozrejme nechýba. Do kruhu postavené stoličky a uprostred je odhalený prsteň s otázkou ako sa dá zničiť.

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Porada o prsteni
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Porada o prsteni

2. Frodova spálňa

Frodo sa zotavuje zo zranenia v posteli svojej izby kde znova stretáva Bilba. Bilbo sa chce posledný krát pozrieť na svoj starý prsteň a Frodovi zanecháva Mithrilovú košeľu.

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Frodova spálňa
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Frodova spálňa
LEGO 10316 Pán Prsteňov - Frodova spálňa
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Frodova spálňa

3. Elfská veža

Z vonkajšej strany vidíme sochy neznámych elfských bojovníkov z dávnych čias.

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Elfská Veža so sochami
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Elfská Veža so sochami

4. Mostík s riekou a altánkom

Na vytvorenie scénky, kedy Spoločenstvo Prsteňa opúšťa Vododol.

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Spoločensto opúšťa Vododol
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Spoločensto opúšťa Vododol

5. Scéna z mečom Narsil

Meč kráľa Elendila je najslávnejším mečom v Stredozemi ktorý zlomil Sauron a jeho časťou mu bol zotnutý prsteň moci z jeho ruky.

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Rozbitý meč Nasril
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Rozbitý meč Nasril

6. Kováčska dieľňa elfov

V ktorej elfovia vyrábajú svoje unikátne zbrane a brnenia

LEGO 10316 Pán Prsteňov – kováčska dielňa elfov

Hlavný dizajnér tohto setu o ňom povedal:

“Bolo nám jasné, že veľa fanúšikov túžilo po takomto ceste už veľmi dlhú dobu. Ale pre set Pána Prsteňov nie je nikdy neskoro a vždy príde presne v tú dobu, ktorú má prísť. Pre nás bolo dôležité aby sme naozaj vytvorili Vododol presne taký, ako má byť. Našim cieľom bolo vytvorenie presne takého setu, aký si fanúšikovia želajú a aby sme doňho zakomponovali všetky dôležité detaily, ktoré by nemali chýbať. Taktiež sme chceli vytvoriť dobrodružstvo pri stavbe setu aby sme priniesli najdôležitejšie momenty z Elrondovho domu. S výsledkom našej snahy sme veľmi spokojní.”

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Vododol
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Vododol

Pri zväčšujúcom sa sústredení LEGO vývojárov na dospelé publikum v posledných rokoch je naozaj dobré že tento set uzrel svetlo sveta. Ak si odmyslíme vysokú cenovku setu, je pre mňa tento set naozaj to čo očakávam od LEGA pri vytváraní ikonických setov zo známych filmov alebo seriálov a neviem nájsť nič čo by sa mi nepáčilo.

LEGO 10316 Pán Prsteňov - Vododol
LEGO 10316 Pán Prsteňov – Vododol

Je to proste nádherný set v ktorom sme dostali presne to, čo sme očakávali od LEGA Pán Prsteňov. Už zostáva iba jediná otázka. Kúpiť či nekúpiť?

Pre ďalšie novinky z LEGO sveta nezabudni sledovať náš Instagram a Facebook kde uverejňujeme pravidelne nové články.

Dúfam že sa Vám článok páčil. Ďalšie recenzie skvelých LEGO setov nájdete v našej databáze recenzii. Pravidelne zverejňujeme aj všetky novinky zo sveta LEGO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *